2011-07-01

När resurserna inte räcker till

Fartygskapningarna, utpressningarna och våldet på haven utanför Somalia är ett problem som sakta har blivit värre. Den lösning på problemen som vore riktigt bra är att stabilisera den sönderfallna nationen och bygga upp ett nytt Somalia med näringsliv och polis och ett rättsväsende som håller fast vid internationella överenskommelser. Det har inte världen orkat göra och jag är rädd för att det håller på att bli omöjligt då det finns så mycket annat som måste hanteras.

När det inte finns råd till bra lösningar blir det tvunget att använda dåliga lösningar och nu beväpnas svenska handelsfartyg och förhoppningsvis skrämmer det kaparna och om det inte räcker blir de beskjutna och kanske dödade. Men vad skall fartygsbesättningarna annars göra när de blir beskjutna, kidnappade och utsatta för grovt våld? Med inhyrd beväpnad personal blir de lite isolerade från risken och våldet och det blir nog även lite lättare att "incidenterna" att undvika hantering inom ett rättsväsende som inte är anpassat för desperata och aggressiva människor från en sönderfallen nation.

Det här är en riktigt deppig utveckling och den följer tyvärr de trender som jag är rädd för och beskriver i min bok. Det blir en utmaning att hitta bättre lösningar, att inte färdas med fartyg i riskabla vatten är inget alternativ för riskytorna ökar och utan sjöfrakt skadas vår och andras försörjning oerhört mycket.

2 kommentarer:

björn sa...

Det låter ju iof ej så kontroversiellt att låta även fartyg och sjömänn utnyttja sig av nödvärnsrätten.
dvs man får försvara sig om man blir angripen.

eller så får vi i brist på uppbyggnad av landet skicka in Fantomen...

Åke M sa...

Har verkligen all gammal lagstiftnibng mot pirater blivit legalt avskaffad?
På den tiden då sköfarten plågades av diverse nu mytomskrivna pirater, pågick en jakt på pirater.

Anträffades en piratskuta, så sänktes den!
Blev en pirat tillfångatagen, så hängdes han!

I dag skall man vänta tills man kan ta dem på bar gärning och möjligheten att skjuta på dem har omgärdats med allehanda begränsningar. Och skulle de sträcka upp armarna i vädret, så transporteras de tillbaka till Somalia, där de omedelbart friges.

Är det så alldeles in i bänken omöjligt att damma av denna gamla internationella lagstiftning?

Dagens moderna militära fartyg borde inte ha några större problem att hitta dessa piratbåtar. Är det snabbgående båtar och/eller det finns automatvapen ombord, så är det pirater. Normala fiskebåtar är inte snabbgående, fisket ger helt enkelt inte tillräckliga inkomster för att betala bränslet. Automatvapen och fiske hänger ej hellre ihop.