2011-06-26

En replik till chefsingenjörens gäst Sumatra

Detta är en replik till chefsingenjörens gäst Sumatra.

En utmaning med den demografiska förändringen med många som lever långa och bra liv är att pensionärerna förväntar sig få den pension som de har förtjänat och ibland t.o.m. sparat till i egna fonder. Det är inte alls säkert att de avtalen kan uppfyllas och skall stater och finansiella institutioner komma nära att uppfylla sina löften kan alla andra verksamheter utsättas för mycket hård press att inte investera utan styra över resurser till äldres konsumtion.

Ett litet mikrokosmos av en sådan förändring tycker jag mig se i hur invasionsförsvarets nedmontering har prioriterat äldre officerares försörjning före att utföra sådant som resten av samhället har nytta av.

Det är nog en väldig tur att många gamla har barnbarn som de önskar en bra framtid, det betyder nog mycket för att undvika en uppslitande generationskonflikt.

Problem som åldrande befolkning är ändå snälla problem då de förändras långsamt och till stora delar är positiva förändringar, det vore mera oroande om medelåldern började sjunka pga resistenta bakterier, dålig kost och dåliga vanor.

Det jag tror är allvarligare för "imperier" än att vara trötta och ha pigga aggressiva grannar är att få slut på viktiga fysiska resurser som jordbruksmark eller virke och i vår tid t.ex. billig olja. Det är de fysiska resursproblemen som är den största utmaningen, inte att vara militärt stark och orka påverka många konflikter till sin fördel.

Jag är övertygad om att den vinnande taktiken för Sverige, Norden och Europa är att bli så resurseffektiva som möjligt och klara av att driva civilisationen på det man har gott om, i Sverige t.ex. skog och el och med detta generera överskott för andra delar av den globala civilisationen.

För överlevnaden spelar det mindre roll om man är mäktigast i världen och jag skulle inte vilja se oss utmana Kina som bränner sitt ljus i båda ändarna. Om Kina misslyckas med att lyfta sig till en högre teknologisk och effektivitetsmässig nivå riskerar delar av befolkningen att svälta ihjäl i en utarmad, sönderbyggd och förgiftad öken när kolgruvorna, det rena vattnet och åkermarken börjar ta slut.

Att USA inser att de inte har råd att ha en så stor och ineffektiv försvarsmakt ser jag som hoppingivande, de måste investera mer i sin egen framtid för att få en ok framtid. Det är även viktigt för oss som har nytta av den globala stabilitet som "pax americana" har gett för om de inte får ordning på sin ekonomi riskerar de en kollaps och det är oerhört mycket värre än säg en halvering av flygvapen, hangarfartygsgrupper och baser och krav på att andra natomedlemmar och EU gör mer själva.

Inga kommentarer: